Lastmilesolutions
Image default
Business / Publishing and Printing

Schoonmaken en onderhoud van de dakkapel, een aantal tips

Een dakkapel is een investering waar je zuinig op bent, met regelmatig onderhoud en reiniging van jouw dakkapel kun je er veel langer van genieten. Op deze pagina geven we zes praktische tips om de dakkapel op de juiste wijze te onderhouden en schoon te maken. De tips zijn van toepassing op zowel houten als kunststof dakkapellen.

Zelf dakkapel schoonmaken of uitbesteden?

Hoewel je de dakkapel in principe zelf kunt schoonmaken is het in veel gevallen aan te raden om dit uit te besteden. De kosten vallen reuze mee, je hoeft een dakkapel pakweg slechts eenmaal per jaar te laten reinigen en de specialist kan ook meteen de bouwkundige staat controleren.

Zes tips voor schoonmaken en onderhouden van dakkapellen

1. Veilig werken

De voornaamste tip is aandacht voor veiligheid. Ga nooit het dak op zonder de juiste voorbereidingen te treffen. Voorkom dat je op het dak moet staan, maak gebruik van een ladder of steiger. Ga ook niet uit het raam hangen om dat ene, lastig te bereiken stukje schoon te maken. Neem rustig de tijd en kies een dag waarop het weer gunstig is.

2. Jaarlijkse reiniging

Een dakkapel wordt dag in, dag uit blootgesteld aan wind, regen, zonlicht en kou. Hoewel dakkapellen daarvoor gemaakt zijn kun je met een jaarlijkse reiniging de levensduur aanzienlijk verlengen. Wanneer je een kunststof dakkapel hebt zul je deze niet zo vaak moeten reinigen als bij een houten dakkapel. Hout is een natuurproduct dat sneller reageert op diverse weersomstandigheden.

3. Eerst vegen, dan verder schoonmaken

Begin altijd met zand en grof vuil met een zachte borstel te verwijderen voor je begint met schoonmaakmiddelen. Anders kun je de dakkapel beschadigen door het schurend effect en kunnen er krassen ontstaan.

4. Gebruik geen bijtende middelen

De dakkapel reinigen kan met een standaard allesreiniger of afwasmiddel, gebruik geen bijtende schoonmaakmiddelen. Als je handschoenen nodig hebt om je handen te beschermen tegen bijtende middelen zal dat ook nadelig effect hebben op de dakkapel. Let op de juiste dosering, verdun waar nodig.

5. Waterafstotende lak of spray

Met name houten dakkapellen hebben baat bij waterafstotende lak of spray om de invloed van regen, sneeuw en hagel te reduceren. Na het reinigen van de houten dakkapel kun je een nieuwe laag aanbrengen.

6. Let op de dakgoten

Als je toch daarboven aan het werk bent kun je meteen controleren of er bladeren in de dakgoot liggen, controleer ook de afvoerbuizen op eventuele verstoppingen. Wanneer de buizen verstopt zijn, of de dakgoot vol ligt met bladeren, kan het water niet wegvloeien wat de dakkapel kan beschadigen.

Onderhoud aan de dakkapel

Wanneer het blijkt dat er beschadigingen zijn aan de dakkapel is het verstandig zo snel mogelijk contact op te nemen met een specialist. Denk bijvoorbeeld aan houtrot, blikseminslag of vallende takken bij een storm. Schade aan de dakkapel kan leiden tot lekkage in de woning, hoe langer de schade onbehandeld blijft hoe hoger de kosten kunnen uitvallen voor reparatie.

Door regelmatig de dakkapel schoon te maken en klein onderhoud te plegen kun je veel langer genieten van een mooie, schone en betrouwbare dakkapel.

http://www.schipperkozijnen.nl/dakkapellen