Wat doet een hypotheekacceptant?Onbekend maakt onbemind. Deze stelregel is zeer zeker van toepassing op de functie hypotheekacceptant. Buiten de hypotheeksector weten weinig mensen van het bestaan van deze rol. Zelfs huizenbezitters met een hypotheek hebben meestal geen weet van het bestaan van hypotheekacceptanten. Begrijpelijk, want ze hebben in het hele traject geen contact met de hypotheekacceptant werkzaam bij de geldverstrekker of serviceprovider.
Hypotheekacceptanten controleren hypotheekaanvragen en onderhouden het contact met de hypotheekadviseur en de notaris. In overleg met de adviseur past de hypotheekacceptant de aanvraag aan en controleert het overmaken van het hypotheekbedrag. De hypotheekacceptant vervult een cruciale rol in het hypotheekproces. Terwijl de notaris en de hypotheekadviseur de bedankjes ontvangen van de huizenkoper, ontfermd de hypotheekacceptant zich alweer over de volgende hypotheekaanvraag.
VierogenprincipeVoor hypotheekacceptanten is het duidelijk wat er in een dag aan dossiers verwerkt moet worden. Daar werken ze dan ook grotendeels zelfstandig aan. Zelfs beginnende acceptanten krijgen al snel de verantwoordelijkheid over hun eigen aanvragen. Naarmate kennis en kunde groeit, groeit ook de complexiteit van de dossiers waarvoor ze verantwoordelijk zijn. Natuurlijk hebben hypotheekacceptanten te maken met functiescheiding en administratieve controle. Dit uit zich in een strikte toepassing van het vierogenprincipe, waarbij elke behandelde aanvraag ook door een collega van een ander team wordt bekeken, voordat de officiële goedkeuring wordt verstrekt. Dat noemen we een finaal akkoord.
Contact met de hypotheekadviseurNatuurlijk keurt een hypotheekacceptant af en toe ook aanvragen af. Daar hoort het nodige contact met de hypotheekadvsieur natuurlijk bij. Allereerst om uit te leggen wat de afkeurreden is, maar ook om te bespreken of de aanvraag kan worden aangepast, zodat deze uiteindelijk toch kan worden goedgekeurd. In dat soort gesprekken is de hypotheekacceptant de specialist die acceptabele alternatieven kan voorstellen. Precies hier komen bemiddelende communicatieve vaardigheden goed van pas.
Aan welke competenties moet een hypotheekacceptant voldoen?Als hypotheekacceptant draag je een grote verantwoordelijkheid. Het gaat om flinke bedragen en dus om grote belangen. Een foutje of vergissing kan verregaande consequenties hebben. Als hypotheekacceptant behandel je per dag meerdere aanvragen vanuit de gedachte dat jouw beoordeling van de hypotheekaanvraag compleet en juist is. Het is jouw insteek dat elk dossier dat je afrondt geen verdere nabewerking nodig heeft. Want je bent vakkundig en deskundig. Je bent opgewassen tegen elk denkbare situatie. Of het nu gaat om een hypotheek voor een middenwoning, woonboot of een bedrijfspand met bedrijfswoning, jij handelt het dossier snel, secuur en foutloos af. Door de variatie aan situaties en de mogelijkheden om je eigen werkstroom te kunnen bepalen, blijft het werk elke dag uitdagend en boeiend, vaak nog meer dan buitenstaanders zich kunnen voorstellen.
Hypotheekacceptant, een belangrijke rol achter de schermenZo heeft de hypotheekacceptant een belangrijke rol achter de schermen in het proces dat ervoor zorgt dat woningkopers in het huis van hun dromen kunnen wonen. Een rol met grote zelfstandigheid, veel variatie en verantwoordelijkheid, inclusief de daarbij behorende beloning. Wellicht is het een rol die wat minder in het oog springt voor de buitenwereld, maar zeker een rol die interessant genoeg is voor jonge mensen die een toekomst voor ogen hebben in de financiële wereld. Je krijgt alles mee wat er bij geldverstrekkers komt kijken bij het verstrekken van een hypotheek. Heb je interesse om ook hypotheekacceptant te worden? Er zijn regelmatig uitdagende vacatures voor hypotheekacceptanten.
|