Lastmilesolutions
Image default
Woningen

Dit zijn de voordelen van een overbruggingshypotheek

Heb jij een nieuwe huis gezien en kun je deze alleen kopen wanneer je je oude huis hebt verkocht? Dan kan het zijn dat je een overbruggingshypotheek nodig hebt, op het moment dat de verkoop nog even op zich laat wachten. Het voordeel is dan dat je als het ware een voorschot neemt op je overwaarde en je dus wel de financiering rond kunt krijgen voor je eventuele nieuwe woning. Wel zijn er een paar mitsen en maren aan verbonden en kun je niet de volledige overwaarde in de vorm van een overbruggingshypotheek financieren. Dit is om het risico van de bank te beperken.

 

Wat is een overbruggingshypotheek

Een overbruggingshypotheek is een hypotheek die wordt afgesloten op het moment dat je een huis wilt kopen, maar je oude huis nog niet hebt verkocht. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je financieel net iets te kort komt, waardoor je genoodzaakt bent extra geld te lenen. Door te kiezen voor een overbruggingshypotheek, is dit niet meer nodig en kun je alvast een voorschot nemen op de overwaarde van je oude woning. Gelukkig is het niet altijd nodig om een overbruggingshypotheek af te sluiten. Stel dat je namelijk eerst je huidige woning verkoopt, dan kun je hier direct aanspraak op maken.

 

Hoe werkt het aanvragen ervan?

Het aanvragen van een overbruggingskrediet, zoals dit ook wel wordt genoemd, is in principe niet veel anders dan de normale aanvraag van een hypotheek. Het verschil is wel, dat de kosten voor rente iets hoger liggen. Echter maakt dit vaak niet heel veel uit, aangezien het om een relatief korte periode gaat. Je doet er daarom dus ook verstandig aan om je niet teveel te focussen op de rente, want de kosten zijn vaak in verhouding tot wat je betaald dusdanig minimaal, dat dit niet opweegt tegen het uitzoeken van een lagere rente.

 

De voorwaarden van een overbruggingshypotheek

Wanneer je graag je nieuwe woning wilt kopen, maar daarvoor wel je overwaarde voor nodig hebt, dan kan een overbruggingshypotheek uitkomst bieden. Toch zijn er wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Om je een idee te geven welke dit zijn, nemen we er een aantal met je door. 

 

Overwaarde op je oude woning

De belangrijkste voorwaarde voor het kunnen afsluiten van een overbruggingshypotheek, is dat je overwaarde hebt op je oude woning. Zonder overwaarde heb je namelijk geen geld waar je nu nog geen aanspraak op kunt maken, maar in een later stadium wel.  Ook is het belangrijk te weten of je deze kosten kunt betalen ja of nee. Kun je deze kosten namelijk niet dragen, ondanks het feit dat het van tijdelijke aard is, dan kan het zijn dat je aanvraag wordt afgewezen.

 

Niet langer dan een jaar

Een overbruggingshypotheek mag niet langer duren dan een jaar. Je dient het bedrag dus binnen deze periode terug te hebben betaald. Lukt je dit niet, omdat je je huidige woning nog niet hebt verkocht, dan is het zaak om altijd in gesprek te blijven met de bank. Op deze manier kan er worden gekeken naar een passende oplossing en kan ervoor worden gezorgd dat je niet in (verdere) financiële problemen geraakt.

 

De voor- en nadelen op een rijtje

Het allergrootste voordeel: je hoeft niet te wachten met kopen! Het oude huis hoeft niet verkocht te zijn voor je je nieuwe huis koopt. Zo gaat je droomhuis niet aan je neus voorbij.

De rente is aftrekbaar van de belasting

Je kunt de rente voor je overbruggingshypotheek aftrekken van de belasting. Dat betekent dat je dus wel meer rente betaalt, maar ook een stukje meer belastingvoordeel hebt.

De nadelen van een overbruggingshypotheek

Klink perfect! Of toch niet? Je voelt ‘m misschien al: aan een overbrugginghypotheek kleven best wat nadelen. Wij zetten ze voor je op een rij.

Je betaalt (hoge) rente over de overbruggingshypotheek

Ook voor een overbruggingshypotheek betaal je rente. Vaak is deze rente best hoog, want de bank loopt veel risico. Daarom mag je vaak ook maar een bepaald deel van de verwachte overwaarde lenen (bijvoorbeeld 85%).

Je hebt drie hypotheken tegelijk, dus je betaalt hoge maandlasten

De rente voor je overbruggingshypotheek betaal je náást de lasten voor je oude en je nieuwe hypotheek. Je maandlasten gaan dus flink omhoog. Dat moet je wel kunnen ophoesten. Met je inkomen of je spaargeld.